Donald Trump – un mare mincinos

Donald Trump – un mare mincinos

Fostul director FBI, James Comey, a fost audiat joi în Senatul american privind interacțiunile pe care le-a avut cu Donald Trump. Acesta a fost demis în luna mai după ce a refuzat să respecte solicitările președintelui american de a opri o anchetă ce îl viza pe fostul consilier al său pentru securitate, Michael Flynn, în scandalul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite.
James Comey a declarat sub juramânt în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului că și-a luat notițe după întâlnirile cu Trump despre ce s-a discutat deoarece era îngrijorat de firea acesteia și că ar putea minți.
„A fost un cumul de factori. Cred că circumstanţele, subiectul şi persoana cu care interacţionam. Circumstanţele – adică eram singur cu preşedintele Statelor Unite, de fapt, cu preşedintele ales. Subiectul se referă la faptul că discutam despre teme care aveau de-a face cu responsabilităţile de bază ale FBI, care îl priveau personal pe preşedintele ales. Şi pe urmă a mai fost vorba şi despre natura persoanei. Mă temeam sincer că ar fi putut să mintă cu privire la natura acelei întâlniri, aşa că mi s-a părut foarte important să o documentez. Nu am mai întâlnit până atunci un asemenea cumul de factori, dar m-a făcut să consider că trebuie să o prezint în scris şi să fac asta foarte detaliat”, a povestit fostul director FBI, potrivit Digi24.
Deși a recunoscut că e dreptul președintelui de a demite oricând directorul FBI, Comey a precizat că este deranjat că acesta a mințit privind motivele acestei decizii.
„Am fost derutat când am aflat de la televizor că preşedintele m-ar fi demis din cauza anchetei legate de Rusia. Şi apoi am aflat, tot din presă, că preşedintele le-a spus altor persoane, într-o discuţie privată, că demiterea mea a însemnat o ridicarea unei mari presiuni în privinţa investigaţiei despre Rusia.
„Deşi legal, nu este nevoie de nicio motivaţie oficială pentru demiterea unui director al FBI, Administraţia Trump a ales să mă defăimeze şi, mult mai important decât acest lucru, să defăimeze FBI, prin declaraţii potrivit cărora instituţia este în degringoladă, că era condusă necorespunzător, că angajaţii şi-au pierdut încrederea în şeful FBI. Toate acestea au fost doar minciuni. Vreau ca naţiunea americană să ştie acest adevăr: FBI este o instituţie onestă, puternică, este şi va fi întodeauna o instituţie independentă”, a precizat James Comey.
Fostul director FBI a afirmat că nu are niciun dubiu că Rusia a fost implicată în alegerile prezidențiale din Statele Unite în încercarea de a influența rezultatul, deși a recunoscut că nu există până acum nicio dovadă că Trump ar fi fost în legătură cu partea rusă în acest aspect.
Cât despre cerințele lui Trump de a opri ancheta ce îl viza pe fostul său consilier, James Comey a afirmat în fața Comisiei că le-a perceput drept o instrucțiune și nu ca pe ordin și nu poate spune că aceste cerințe pot fi percepute drept o obstrucție la adresa justiției din partea președintelui.

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation