Gheorghe Turda- “chestorul” șef al folclorului românesc

Gheorghe Turda- “chestorul” șef al folclorului românesc

Maestrul Gheorghe Turda face parte din generația de aur a folclorului românesc. Născut la Săpânța, odată cu venirea primăverii, în unica localitate și așezare umană din lume care are un fel aparte de a-și cinsti morții – Cimitirul Vesel.
Locul unde pe crucea decedatului se descrie în cuvinte simple, dar grăitoare, viața celui trecut în neființă. Aici și-a trăit copilăria Ghiță Turda, iar primul contact cu cântecul l-a avut prin mijlocirea bunicului său, preot la biserica din sat, unde Maestrul cânta în strana bisericii. Artist cu acte în regulă, deoarece Maestrul a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, devine repede un reper în folclorul românesc datorită timbrului vocal inconfundabil și a unui repertoriu ales cu grijă și autentic. Imediat după absolvirea Academiei, Maestrul este angajat la prestigiosul Ansamblu artistic “Rapsodia Română”- unde activează până la desființare în 1991 și de unde pleacă la Ansamblul artistic “Ciocârlia” de unde se și pensionează.
Maestrul Ghiță Turda a avut o activitate prodigioasă, plină de efervescență artistică, creație și inovare, dovadă fiind cele peste 80 de turnee pe care le-a efectuat cu ansambluri artistice de prim rang din România, în peste 40 de țări. De altfel, Maestrul s-a perfecționat atât de mult încât vorbeste și cântă în limbile: italiană, engleză, franceză și rusă. Ca o dovadă de admirație și de prețuire, Gheorghe Turda a primit titlul de cetățean de onoare al comunei în care s-a născut, Săpânța, și al orașelor București și Cluj, iar ca apreciere a întregii sale activități artistice și activării în cadrul Ministerul de Interne a fost înaintat la gradul de general cu o stea și este cunoscut în lumea artistică, după spusele Maestrului, ca fiind “singurul cântăreț-general și singurul general-cântăreț”.
Dar să lăsăm toate astea în seama biografilor și să-l prezentăm pe Maestru într-o lumină mai “umană” de om care a avut la viața lui fel de fel de întâmplări și situații din care a ieșit cu bine, dat fiind faptul că Maestrul are și un simț al umorului bine definit și că de multe ori recunoaște că viața l-a dus și prin zone la care nu s-ar fi gândit vreodată.
Puțin știu că Gheorghe Turda are o colecție de cuțite, pumnale și săbii de aproape o mie de bucăți…, poate și mai multe și că în viața de artist a trecut de câteva ori prin momente mai puțin fericite, pe care eu am să le numesc haioase și pe care Maestrul le povestește ori de câte ori are ocazia. Prima întâmplare ar fi cea cu “norocul” în urma căreia a câștigat o mașina “Dacia 1300”. Deci, spune Maestrul, era în Valea Jiului la o Cântare pentru minerii de acolo. Lume multă, mineri, ortaci, artiști pe măsură veniți să-i facă pe mineri să dea țării cât mai mult cărbune și care erau “cinstiți”, de către autoritățile de atunci, cu spectacole susținute de către cei mai buni artiști…, era în ’83.
Bun! Cum era și este și acum, artiștii sunt primiți cu “d-ale gurii” înainte de a intra în scenă. S-a servit fasole la cazan, bere și lapte bătut și bineînțeles cafea…, vă dați seama de combinație? În momentul în care Maestrului i-a venit rândul să intre în scenă, l-a luat burta…, toaleta fiind ocupată de alți colegi care serviseră și ei la fel. Nemaiavând ce face, Maestrul Ghiță se scapă pe el și iese pe scenă asemenea lui Chaplin…
Când se întoarce acasă, găsește în cutia poștala un plic prin care era înștiințat de la CEC că a câștigat o mașină “Dacia 1300” pe un CEC de 5000 de lei…, ăsta da noroc!! De altfel, Maestrul crede că nimic nu e întâmplător în viață și că de multe ori “semnele” pe care le primim sunt grăitoare.
O altă întâmplare cel puțin la fel de haioasă s-a petrecut într-un turneu pe care Maestrul l-a efectuat în câteva țări din Asia, împreună cu: Dumitru Fărcaș, Ion Drăgoi, Lucia Țibuleac, Marcel Roșca, Ștefania Rareș și Gabriel Șandor. Au fost prima dată în Coreea de Nord, unde au cântat bineînțeles și câteva cântece în coreeană, publicul fiind foarte darnic cu aprecierile și aplauzele pentru artiștii români care au interpretat cântecele atât în limba română cât și în coreeană. După terminarea turneului în Coreea, au plecat în China, țară care și acum iubește folclorul românesc la nebunie, fiind chinezi care cântă melodii populare aproape perfect. Pe drum, artiștii sunt prinși într-o furtună de… nisip și praf, în urma căreia toți artiștii au avut probleme cu gâtul, singurul rămas “intact” fiind Gheorghe Turda. Marcel Roșca trebuia să interpreteze un cântec în chineză, dar nefiind disponibil, Maestrul învață într-o noapte cântecul și a doua zi îl interpretează pe scenă în fața a peste 5000 de spectatori. Toate bune și frumoase, dar chinezii se manifestau zgomotos, aplaudau în picioare și-i cereau Mastrului un nou bis… Pe la al patrulea bis, Maestrul a observat că la un anumit vers, chinezii râdeau și aplaudau frenetic și nu știa de ce. În fapt, în cântec era vorba de o fată frumoasă care era îndragostită de un băiat, băiat care îi declara și el dragostea. Când cânta Gheorghe Turda, prima strofă, toata lumea asculta, la cea de-a doua publicul era…”pe jos”.
După terminarea recitalului, traducătoarea chineză îl cheamă pe Maestru și-i spune: – Domnule ați fost fenomenal, ne-ați făcut sa râdem. – De ce? A întrebat Maestrul. Pentru că în strofa a doua tânărul îi spune fetei așa: – tu ești o frumoasă domnișoară pe care o iubesc! Și la dumnevoastră a ieșit: tu esti o frumoasa “curvă” pe care o iubesc! Și asta din cauza faptului că în limba chineză pronunția îți poate juca feste, de multe ori chiar tonul în care sunt spuse anumite “cuvinte” denumește un lucru, o stare, etc. Au râs copios, chinezii dând dovadă de înțelegere pentru acest lucru.
Ar fi multe de povestit, Maestrul fiind o adevărată carte de amintiri cu întâmplări petrecute într-o viață de artist pe care Bunul Dumnezeu ni l-a lasat nouă românilor pentru a ne bucura sufletele și inimile prin cântecele lui și chiar prin aceste povestioare vesele. Și pentru că de curând a fost ziua Marelui Gheorghe Turda, dați-mi voie ca în numele cititorilor să-i transmit sănătate, viață lungă și bucurii. La mulți ani, Maestre!!

Iulian Nicolae Jul

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation