Basarabia, un vis prea îndepărtat

Basarabia, un vis prea îndepărtat

Potrivit rezultatelor referendumului din 2014, ale cărui rezultate au fost publicate de-abia acum, doar 7% dintre locuitorii Republicii Moldova au declarat că sunt români. Trei sferturi dintre cetăţenii de peste Prut se declară moldoveni, iar majoritatea (53%) susţin că vorbesc o limbă inexistentă, zisă moldovenească.
Dacă trecem la opţiunile economice şi politice, majoritatea basarabenilor optează, potrivit unui sondaj recent, pentru Eurasia, nu pentru Uniunea Europeană, şi sunt împotriva Unirii cu România. De prisos să mai spunem şi că omul politic cel mai popular la Chişinău este Vladimir Putin.
Cam aşa arată peisajul după 27 de ani de când România a recunoscut statul de dincolo de Prut şi a ratat acel val de entuziasm care ar fi putut să se concretizeze prin Marea Unire. Din păcate, atunci ţara noastră era condusă de activişti PCR precum Ion Iliescu, care se cocoţaseră la putere cu sprijinul Moscovei. Şi nu dădea bine să te dai independent tocmai faţă de cei care te-au pus în fruntea mesei.
Iar acum pare că orice am face zarurile sunt aruncate. Propaganda Moscovei a câştigat la scor meciul cu România.

Tomiţă Stoicuţ

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation