Mugur Isărescu, ofiţer acoperit al fostei Securităţi!

Mugur Isărescu, ofiţer acoperit al fostei Securităţi!

”Manole”. Sub acest nume de cod s-ar fi ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Deși infirmate de CNSAS printr-o decizie oficială, în 2002, zvonurile au reapărut în mediul public de curând.
Jurnalista Emilia Șercan scrie într-un articol pentru Press One că surse din fosta Direcţie de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii susţin că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (67 de ani), ar fi fost ofiţer acoperit în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM).
“El ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM”, notează aceasta.
Mai mult, Șercan scrie că, “surse din SRI ne-au explicat că, procedural, dacă o persoană cu o anumită calitate în fosta Securitate a rămas în activitate şi după 1990, dosarul său de dinainte de 1989 nu se declasifică şi nici nu se predă la CNSAS.”
Totodată, aceleași surse din cadrul Serviciului ar fi spus că “în cadrul SRI s-a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanei care s-a ocupat de inventarierea documentelor, pe motiv că aceasta nu ar fi „periat” suficient de bine dosarul Institutului de Economie Mondială înainte de a-l trimite la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în anul 2008”.

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation