POLUARE ÎN NORDUL CAPITALEI – Groapa de gunoi IRIDEX face ravagii!

POLUARE ÎN NORDUL CAPITALEI – Groapa de gunoi IRIDEX face ravagii!

Cetăţeanul va fi informat de proiectele care sunt pe masa administraţiilor, dar şi de problemele existente în administraţii. Prin această pagină cetăţeanul va fi informat la timp de situatia din zona sa, dar în acelaşi timp vom atrage atenţia administraţiilor în privinţa fiecărei probleme apărută şi semnalată de cetăţeni, administraţii de locatari, etc.

Astăzi vă vom prezenta o problemă de interes pentru locuitorii sectorului 1 şi anume Groapa de deseuri IRIDEX, poluarea mediului înconjurător şi afectarea populaţiei acestui sector din cauza acestei probleme majore. Primarul Sectorului1, Dan Tudorache, solicită public Agenției de Mediu București urgentarea procedurilor de închidere a celulelor 1-5 de la Groapa de gunoi Iridex care poate funcționa cel mult până în anul 2019.
Agenția urmează să prelungească Autorizația Integrată de Mediu pentru Iridex care prevede o capacitate totală a depozitului de 4.500.000 metri cubi de deșeuri depozitate. În prezent sunt opt celule de depozitare, dintre care doar trei mai sunt active. Celulele 1-5 sunt pline, fiind depozitate până la această oră 3.850.000 metri cubi de deșeuri.
“Groapa Iridex are opt celule, dintre care cinci sunt pline și poluează Nordul Capitalei. Ca reprezentant al comunității Sectorului 1 și al celor 40.000 de bucureșteni care au semnat pentru campania «Aer Curat – Bun de Respirat» solicit Agenției de Mediu ca în procedurile de emitere a Autorizației de mediu pentru Iridex să țină cont de faptul că celulele 1-5 au intrat în procedura de închidere și să interzică depozitarea gunoaielor pe aceste celule. Administratorul gropii poate desfășura aceste activități, în condițiile legii, pe celulele rămase”, a declarat primarul Dan Tudorache.
Menționăm că emiterea autorizației de mediu fără mențiunile de închidere a celulelor 1-5 va duce la agravarea problemelor de mediu din Nordul Bucureștiului, iar autoritățile emitente vor răspunde în mod direct în fața legii. Măsurile ce trebuie aplicate au fost deja stabilite de Garda Națională de Mediu, insti¬tuția care a și constatat sursa de poluare cu hidrogen sulfurat din Nordul Capitalei. Inspectorii de la Garda de Mediu spun că trebuie închise definitiv și ermetizate celulele 1-5 pentru că aici sunt cele mai vechi depuneri de deșeuri, iar descompunerea acestora este în stadiu avansat.
Conform legii, Agenția pentru Protecția Mediului București trebuie să dispună și măsurile prin care să fie urmărite instalațiile de absorbție, de prelucrare și evacuare a gazului de depozit astfel încât să existe permanent o situație reală și concretă a emisiilor de gaz din depozit. De aceea, solicităm transpa¬rența deciziilor prin comunicarea clară a calendarului de închidere și post închiderea depozitului, cu termene minime de punere în aplicare, în interesul sănătății și vieții ce¬tățenilor. Monitorizarea permanentă online ne va permite să știm valorile gazelor poluante și dacă acestea sunt în limitele impuse prin lege.

Ştefan Novac

Contact: 0767.102.335

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation