Manifest pentru sănătatea presei

Manifest pentru sănătatea presei

Ziarul OGLINDA se întoarce. Pe print şi pe internet. Noi credem că vremea unei prese cinstite, profesioniste şi neaservite politic nu a trecut. Chiar dacă televiziunile au coborât ştacheta. Şi chiar dacă mulţi jurnalişti preferă o presă tendenţioasă. Adică execută comenzi. Uneori îşi dau seama de ce fac. Alteori sunt luaţi de valuri. Sau sunt manipulaţi. Şi, nu arareori, sunt plătiţi pentru campanii care au o legătură foarte vagă cu realitatea.

E problema lor. Noi nu judecăm pe nimeni. Democraţia înseamnă şi această abundenţă de informaţii false, părtinitoare, contrafăcute. Cititorii obişnuiţi au, adesea, probleme. Nu e uşor să ajungi la adevăr.

Ce a fost ziarul OGLINDA

Cel mai simplu e să ne urmăriţi pe noi. Suntem o echipă de gazetari experimentaţi, care au lucrat cu Dan Diaconescu la vechiul cotidian OGLINDA. Ziarul a dispărut de pe piaţă în anul 2004. DD a ales să investească într-o televiziune. Care, între timp, şi-a dat şi ea obştescul sfârşit. Cum eu am lucrat la acest ziar din prima şi până în ultima lui zi de existenţă, cred că sunt în măsură să vă spun cum a fost.
Nu am am făcut rabat de la standardele de calitate. De la ceea ce se cheamă etică profesională. I-am ascultat întotdeauna pe oamenii simpli. Vieţile lor erau atunci, ca şi acum, un coşmar. Se târau, pur şi simplu, prin viaţă, confruntându-se cu o birocraţie sufocantă, cu obtuzitatea şi lăcomia clasei politice, cu aroganţa aleşilor locali. Am publicat nenumărate astfel de cazuri ale unor oameni amărâţi, care, efectiv, ajunseseră la disperare. Presa avea, pe atunci, o anumită influenţă. Ar putea avea şi acum, dacă nu ar avea ca principală preocupare jocurile politice.
Linia editorială, încurajată de Dan Diaconescu, era una independentă. Ţineam departe de partidele politice şi-i taxam pe toţi. Cu un accent suplimentar pus, aşa cum e şi normal, pe guvernanţi. Nu primeam ordine de nicăieri şi nu eram înregimentaţi în nicio tabără.
Am încurajat naţionalismul moderat. Români, înainte de toate, şi să fim stăpâni la noi acasă erau crezurile noastre. Am scos la lumină episoade necunoscute ale istoriei noastre: suferinţele deţinuţilor politici naţionalişti, bestialitatea călăilor comunişti, teroarea din anii ’50, abuzurile Securităţii. Sigur că, nescriind numai despre morţi, ne-am făcut şi mulţi duşmani. Dar, spre cinstea lui, Dan Diaconescu a rezistat eroic tuturor intervenţiilor şi nu ne-a sfătuit niciodată să ne cuminţim. Atât cât a fost posibil. Pentru că, la un moment, pe vremea celui de-al treilea mandat al lui Ion Iliescu (din 2000-2004) chiar nu s-a mai putut. Dar, despre asta o să vorbim cu altă ocazie.

Ce va fi noua OGLINDA

V-am povestit toate astea pentru că vreau să înţelegeţi ce vom face de acum încolo. Păstrăm linia vechiului ziar OGLINDA, dar venim în plus cu ceea ce ne oferă tehnica modernă. Un tipar de calitate, format mic, integral color, rubrici diverse, de interes pentru un public larg.
Încurajăm jurnalismul responsabil, atitudinea civică, implicarea cetăţenilor în problemele care-i preocupă. Vom publica dosare şi anchete în exclusivitate, interviuri percutante şi dezvăluiri din culisele vieţii politice. Nu vom ezita să luăm atitudine şi să ne situăm, de fiecare dată, de partea celor nedreptăţiţi.

EDIŢIILE LOCALE – PE ACELAŞI PLAN CU EDIŢIA NAŢIONALĂ

Pe lângă paginile naţionale, redactate de un colectiv aici, în Bucureşti, încurajăm şi apariţia unor ediţii locale. Acestea vor putea avea între una şi patru pagini şi vor fi gestionate exclusiv de redacţiile locale. Nu e nevoie neapărat de jurnalişti profesionişti, ci de oameni care vor să se implice şi cărora nu le e indiferent ce se întâmplă în aşezările unde trăiesc. În mod firesc, aceste pagini locale vor pune accentul pe ce se întâmplă în zona respectivă. Reportaje, interviuri, anchete, ştiri, tot ceea ce credeţi dumneavoastră că e important. Bineînţeles că venim şi cu un suport electronic. Materialele le vom urca şi pe site-ul nostru, dar şi pe pagina de Facebook, adresându-ne astfel tuturor categoriilor de vârstă. Aşa că, pe net vom putea găzdui şi clipuri video. Cu alte cuvinte, orice material tipărit poate fi însoţit de un număr nelimitat de fotografii şi de clipuri video, trimiterea făcându-se printr-un link.
Paginile locale vor putea fi distribuite de sine stătător sau împreună cu ediţia naţională. Responsabilitatea juridică pentru acestea revine integral semnatarilor materialelor. Nu există o orientare prestabilită de la centru. Libertatea de opinie este garantată. Cu condiţia respectării legilor în vigoare şi cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, care să încurajeze dialogul. Nicio temă nu este interzisă şi niciun politician nu are imunitate la criticile dumneavoastră. Dacă fac prostii, nu-i menajaţi. Dacă-i prindeţi cu mâna în buzunarul public, nu-i iertaţi!
Sperăm că v-am trezit interesul. Vă trebuie doar puţin curaj şi sentimentul că nu e totul pierdut. Schimbarea începe cu noi înşine! Nu putem avea pretenţii de la politicieni şi noi să nu facem nimic pentru a asana mocirla în care trăim.
Contactaţi-ne. Stăm de vorbă şi vă explicăm cum se face. Sunt sigur că veţi realiza foarte repede că JURNALISMUL DECENT nu e de domeniul trecutului. Ne găsiţi la telefon/WhatsApp 0741.330.100, 0728.969.364 şi la adresa de email: oglindaziarul@gmail.com.
Începem, pe print, cu o ediţie săptămânală. Testăm piaţa, cum se spune. În funcţie de gradul de interes stârnit, dar şi de dorinţa dumneavoastră de implicare, vom ajunge măcar la cinci ediţii pe săptămână.
Dar, până atunci, ne găsiţi oricum zilnic pe internet. Pe pagina noastră de Facebook, la adresa Ziarul Oglinda, şi la adresa de internet www.ziaruloglinda.ro.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom transforma un vis în realitate. Veniţi alături de noi. Altfel, nici nu ştiţi ce pierdeţi!

Redacţia

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation