MAFIA “PIEȚARILOR-PIRAȚI” SUFOCĂ TRANSPORTUL PRIVAT DIN MIOVENI ŞI PITEȘTI

MAFIA “PIEȚARILOR-PIRAȚI” SUFOCĂ TRANSPORTUL PRIVAT DIN MIOVENI ŞI PITEȘTI

În timp ce autorităţile locale din Mioveni şi Pitesti sunt practic captive şi legate la mâini de legislaţia actuală, iar Poliţiile Mioveni ţi Pitesti prind doar 10% din taximetriştii piraţi de pe traseul PITEŞTI-MIOVENI-PITEŞTI, tot mai mulţi oameni nemulţumiţi pregătesc o revoltă împotriva pirateriei din transportul ilegal din judeţul Argeş.
La sfârşitul lui 2016, împreună cu o echipă de profesionişti de la o agenţie de detectivi particulari din Piteşti, am efectuat o amplă anchetă jurnalistică, la sesizarea mai multor trasportatori privaţi din Mioveni şi Pitesti, care ne-au semnalat faptul că transportul ilegal de persoane pe ruta Piteşti-Mioveni-Piteşti a luat o amploare fără precedent.
Concret, am staţionat şi noi în zonele de notorietate numite impropriu “capăt de linie” ale taximetriştilor piraţi de pe traseul sus-amintit. Astfel, în Piteşti, taximetriştii ilegali îşi parchează autoturismele pe Bulevardul I.C. Brătianu, în parcarea delimitată de Colegiul Tehnic Armand Călinescu şi strada 9 Mai şi în parcarea de pe Calea Bucureşti. După ce îşi parchează maşinile acolo, “piețarii”, cum sunt numiţi de localnici, îşi racolează “victimele” de pe trotuarul din faţa aceluiaşi Colegiu, de la intersecţia Calea Bucureştilor cu Bulevardul Brătianu sau, mai nou, din faţa magazinului ARAX. În Mioveni, locul în care taximetriştii ilegali aşteaptă este pe terasa şaormeriei de la intersecţia bulevardului DACIA cu strada CARANEŞTI, în apropierea staţiei cursei regulate deservite de operatorul legal din zonă.
Piraţii se cunosc foarte bine între ei, făcând această activitate împreună de mulţi ani, şi îşi respectă ordinea la plecarea în traseu.

Cum decurge activitatea “piraților-piețari”

De obicei, aşteaptă să se strângă două trei persoane pentru a efectua o cursă, însă în zilele de weekend şi la orele slab populate, acceptă să plece în cursă chiar şi cu un client.
În cazul organizării de către Poliţia Rutieră de raiduri, filtre sau controale radar, taximetriştii piraţi se anunţă printre ei cu privire la locaţia şi numerele de înmatriculare ale autoturismelor organelor de control şi folosesc rutele ocolitoare FĂGET sau BUDEASA.
Numai în cele două zile cât ne-am aflat la Mioveni am numărat în jur de 80 de maşini pirat care fac legea în Mioveni şi Pitesti, şi nimeni nu îi întreabă de sănătate.
Iată doar câteva din numerele de înmatriculare ale autoturismelor din Mioveni pe care Poliţia Municipală şi Rutieră se face că nu le vede: AG-12-UYK, AG-12-TZC, AG-08-PIW, AG-09-SHP, AG-11-JDM, AG-12-XJY, AG-71-AIM, AG-12-TMO, AG-09-RGF, AG-09-SGF, AG-12-UPJ, AG-12-WRU, AG-12-GZI, AG-12-VHI, P-7624BK si AG-12-MZA … şi lista poate continua.
Pe lângă aceşti taximetrişti ilegali, mai efectuează curse ilegale şi alte persoane, care în cursul săptămânii au un serviciu stabil, iar în weekend ies pe traseu şi opresc în dreptul persoanelor care aşteaptă o “ocazie” şi le invită să le conducă la destinaţie, taxa fiind tot 5 lei, ca şi la taximetriştii piraţi.
Aceştia nu folosesc locuri de aşteptare ca să nu intre în conflict cu cealaltă categorie.

Ce spun autorităţile locale?

Cu o deosebită amabilitate, primarul orasului Mioveni, domnul Ion Georgescu, ne-a primit în biroul său şi am încercat împreună să vedem care este soluţia asanării acestei mafii a transportului ilegal de persoane.
“Practic, fenomenul a înflorit odată cu desfiinţarea staţiei “LA BĂLCESCU”, iar gradul de piraterie a crescut pentru că nu s-a mai permis accesul cu microbuzele autorizate în orasul Piteşti. Noi suntem legaţi de mâini şi de picioare cu aceşti taximetrişti ilegali, deoarece prin Poliţia Locală nu putem să le facem nimic.
Soluţia este la Poliţia Mioveni, Poliţia Rutieră, Poliţia Judeţeană Argeş şi ANAF, care, dacă s-ar ţine de treaba şi ar aplica legea, ar deschide dosare penale şi ar lua numerele de înmatriculare ale autoturismelor pirat, i-ar descuraja enorm pe aceştia.
De asemenea, nu văd implicarea ANAF în această chestiune pentru că este clară evaziunea fiscala în aceste fapte. Niciun pieţar nu plăteşte impozit pe ceea ce încaseaza ilegal. Dar toţi se fac ca plouă, Poliţia Mioveni, Poliţia Arges şi ANAF, iar oamenii sunt revoltaţi şi arată cu degetul spre primărie, însă noi nu putem interveni”, ne-a declarat primarul Ion Georgescu.
Surse neoficiale din Primăria Mioveni şi Poliţia Locală, care doresc să îşi păstreze anonimatul, au arătat cu degetul către comisarul-şef CRISTIAN MIHALCEA, şeful Poliţiei Oraşului Mioveni, cel care nu ar fi străin de activităţile taximetriştilor ilegali, acesta având, spun sursele noastre, mai multe afaceri în domeniul transportului intern şi internaţional prin soția acestuia.
Venind mai mult sau mai puţin “întâmplător” în Primăria Mioveni, tocmai când finalizam interviul cu domnul primar Ion Georgescu, comisarul Mihalcea ne-a spus, neoficial, că solutia eliminării piraţilor ar fi concurenţa în zonă cu alte firme de transport sau cei autorizaţi să lase preţul mai jos.
Nu am înţeles ideea, însă IPJ Argeş, prin Şeful Inspectoratului, Chestor Ispir Ionel, ne-a răspuns sec că “au fost desfăşurate 46 de acţiuni pe linie de transport persoane în regim de taxi şi privat şi au fost depistaţi 18 conducători auto care au efectuat în mod repetat transport de persoane cu un autoturism, fără a deţine documente legale”.
Deci, cam 10% din piraţii care îşi fac de cap şi azi la Mioveni şi Piteşti.
Şi cu asta ce-am făcut, vorba marelui Constantin Tănase!
Până când Poliţiile Mioveni şi Argeş împreună cu ANAF nu îşi vor lua rolul în serios, cum zicea primarul Georgescu, pirateria ilegală de taxi va înflori tot mai mult în Mioveni şi Pitesti, care iată îi nemulţumeşte pe oamenii care pun de nişte proteste locale din informaţiile noastre.

Decebal Necșulescu

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation