Cristian Cioacă: Dacă Elodia este moartă, n-am ucis-o eu!

Cristian Cioacă: Dacă Elodia este moartă, n-am ucis-o eu!

Cazul Elodia l-a făcut celebru pe Dan Diaconescu

Cel care a exploatat cel mai bine în spaţiul jurnalistic cazul Elodia a fost Dan Diaconescu. Dispariția Elodiei Ghinescu a fost făcută publică de către postul de televiziune OTV, subiectul făcând foarte mult rating. Postul a pornit o anchetă jurnalistică în cadrul emisiunii Dan Diaconescu Direct. Subiectul fiecărei ediții a fost Elodia, pentru un total de 239 de apariții consecutive. Vreme de opt luni, dispariţia Elodiei a fost întoarsă pe toate feţele. S-a discutat acolo în toate felurile imaginabile: anchete pe teren, elemente din dosarul anchetei, interviuri cu Cioacă, dezvăluiri ale cunoştinţelor, rudelor şi prietenilor familiei Cioacă, mărturii ale unor persoane care o văzuseră pe Elodia pe te miri unde sau ale altora care ştiau precis unde e cadavrul. Toată ţara stătea până târziu în noapte cu ochii în televizoare pentru a vedea ce mai e nou în cazul Elodia. Incitantul subiect era tema principală de conversaţie şi la locul de muncă.

Elodia Ghinescu e moartă, dar nu Cioacă e criminalul

Ei bine, varianta pe care v-o propunem noi este că ELODIA GHINESCU e moartă. Dar nu CRISTIAN CIOACĂ este criminalul. Fără a intra acum în amănunte, vă spunem cu toată sinceritatea că nu credem că un poliţist român e atât de deştept încât să comită o crimă ca-n filme. Adică să omoare o femeie într-un apartament, să o ciopârţească în bucăţele şi să o facă dispărută. Şi atâta amar de vreme, organele de anchetă, care au alocat sume considerabile pentru rezolvarea dosarului, să nu reuşească să găsească măcar o bucăţică din trupul Elodiei. Fiindcă Cristian Cioacă, în versiunea oficială, nu numai că a fost un criminal odios, dar şi-a păstrat cumpătul până în ziua de azi, din moment ce nu a putut fi surprins cu niciun mijloc de interceptare făcând o declaraţie aiurea sau care să-i îndrepte pe anchetatori pe un drum la capătul căruia să se afle ceva.
Dar despre ce credem noi, veţi afla din episoadele viitoare. Deocamdată, să facem cunoştinţă cu acest dosar, aşa cum a fost livrat presei.

Cristian Cioacă, un criminal odios – versiunea oficială

Elodia Marilena Ghinescu (născută la 27 septembrie 1968, Brașov), absolventă a Facultății de Drept din Brașov, conducea un birou de avocatură. La 18 iulie 2004, s-a căsătorit cu inspectorul principal de poliție Constantin Cristian Cioacă, în vârstă de 33 ani atunci, ambii fiind la a doua căsătorie. Cioacă a absolvit Academia de Poliție din București și s-a angajat la IPJ Brașov în anul 2000. Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă au împreună un băiat, Patrick, născut în ianuarie 2005.
Probele criminaliştilor, prelevate chiar din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge – identificate cu un aparat special, Crime Light – prelevate de sub zugrăveala apartamentului (sechestrat de anchetatori după ce l-au pus sub acuzare pe Cioacă) au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei. Poliţistul Cristian Cioacă a făcut mai mulţi paşi greşiţi care i-au determinat pe anchetatori să-l suspecteze. Primul pas suspect făcut de Cioacă după dispariţia Elodiei a fost să schimbe yala la apartament şi să ceară ca soţia să fie scoasă de la întreţinere. Al doilea pas suspect este anunţarea dispariţiei Elodiei abia în 5 septembrie 2007, la şase zile după dispariţie. Două zile mai târziu a reclamat o inundaţi în apartament, dar specialistului i s-a părut că robinetul a fost smuls intenţionat din perete. În schimb perdeaua de la duş fusese schimbată şi lipseau şi câteva prosoape. Cioacă a picat şi testul poligraf la mai multe întrebări cruciale. Un alt semn de alarmă a fost dispariţia unui cuţit de bucătărie din locuinţă. La percheziţiile din septembrie 2007 anchetatorii au găsit mai multe urme de sânge în baie şi în dormitor. Locaţia stropilor i-a făcut pe anchetatori să creadă că Cioacă a lovit-o pe Elodia, iar acesta ar fi decedat, după ce în cădere s-ar fi lovit de un corp dur. Şi în maşina lui Cioacă s-au găsit urme de sânge, iar analizele au arătat că este al Elodiei. Au urmat apoi lucrurile găsite într-o râpă dintre Poiana Braşov şi Râşnov. O uniformă de poliţist, cutia de ceramică în care Elodia îşi ţinea bijuteriile, sticle de parfum de damă, reviste, mănuşi chirurgicale. Pe cămaşa de poliţist găsită în râpă apare ADN-ul lui Cioacă.
La 12 august 2016, magistraţii Tribunalului Argeş l-au condamnat pe fostul poliţist Cristian Cioacă la 16 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în urmă cu nouă ani. Fostul poliţist a fost, de asemenea, obligat să plătească familiei Ghinescu daune morale de câteva sute de mii de euro. Judecătorii au stabilit suma de 150.000 de euro ca despăgubire pentru mama Elodiei, Emilia Ghinescu, şi 100.000 de euro despăgubire pentru Robert Constantin Ghinescu, fratele avocatei dispărute. De asemenea, instanţa a stabilit daune morale în cuantum de 130.000 de euro pentru Patrick-Matei Cioacă, fiul poliţistului şi al avocatei. Tribunalul Argeş a admis contestaţia formulată de Cristian Cioacă împotriva sentinţei din 21 iunie a.c., prin care Judecătoria Piteşti îl condamnase la 18 ani de închisoare. Magistraţii au contopit pedepsele şi au dispus aplicarea pedepsei cele mai grele de 15 ani închisoare, sporită cu 1 an şi 8 luni închisoare. În 18 iunie 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat, prin decizie definitivă a Curţii de Apel Piteşti, la 15 ani şi 8 luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în urmă cu nouă ani. Iniţial, Tribunalul Argeş îl condamnase pe Cioacă la 22 de ani de închisoare.

Fostul poliţist – un deţinut model

Dacă în momentul în care a fost închis, Cioacă nu era văzut cu ochi buni de mulţi dintre deţinuţi, iar aceştia îi puseseră gând rîu, pe parcurs lucrurile s-au schimbat. Fostul poliţist a ajuns să fie respectat de ceilalţi colegi de suferinţă. “La început nu a fost privit cu ochi buni, unii deţinuţi care nu-l suportau, mai ales pentru că fusese poliţist, intenţionau să se ia de el, să caute scandal, să-l umilească. Însă Cioacă i-a “dovedit” prin felul lui de a fi, a impus respect”. Soţul Elodiei Ghinescu le dă sfaturi colegilor săi de suferinţă în anumite probleme juridice. Aceştia îl întreabă pe Cioacă cum să se apere in instanţă, cum să formuleze o cerere, iar fostul poliţist îi ajută.
Cioacă a primit şi o poreclă după gratii. Unii ăi spun “poliţistul zâmbitor” din cauza zâmbetului binecunoscut pe care-l afişeaza de mulţi ani. Fostul poliţist refuză însă să spună dacă zâmbetul său are vreo semnificaţie atunci când este intrebat. Inevitabil, Cioacă a fost întrebat de mai multe ori ce s-a întâmplat cu Elodia şi dacă a omorât-o, aşa cum susţin procurorii. “Dacă e moartă, n-am ucis-o eu, asta e sigur. Sunt nevinovat şi o să mă lupt până la capăt ca să demonstrez acest lucru.”

Mihai Iorga

Author Description

Ziarul Oglinda

No comments yet.

Join the Conversation